Új Jelszó Kérése

Összehasonlítás

Szűrés

Márka
Termék típus

Hírlevél

Termékajánló

Szállítás

Facebook

Mosóporok, mosógélek

Mosóporok A-tól Z-ig


A mosóporok és mosógélek létezését teljesen természetesnek vesszük, mikor hetente néhány alkalommal egy laza csuklómozdulattal beleöntjük őket a mosógép tartályába. Pedig a régebbi korokban még nem voltak mosóporok – nagyszüleink, dédanyáink még a folyóhoz jártak megtisztítani az elpiszkolódott kelméket. Összeállításunkból minden lényeges információt megtudhat a mosóporokról és mosógélekről.


A mosóporok története

Szinte biztosra vehetjük, hogy amióta az ember ruhát visel, onnantól kezdve foglalkozik is annak megtisztításával. Persze a kezdeti próbálkozások még messze voltak a mai mosóporok és mosógélek kényelmétől. Valószínűleg már az ókorban is használták tisztító hatása miatt, ugyanakkor a mai értelemben vett mosóporokról még szó sem volt ekkor. Természetes és növényi eredetű anyagokkal viszont már próbálkoztak. Indiában a szappanfű nevű növényt vetették be a mai mosóporok gyenge elődjeként, Egyiptomban pedig természetes úton keletkező, lúgos kémhatású lúgot használtak erre a célra. Az ókori rómaiaknak sikerült a modern mosóporokhoz képest még távolabb álló, elég elrugaszkodott megoldást is találniuk: emberek és tevék vizeletével megtöltött dézsákba tették a gyapjúkelméket, majd lábbal taposták őket. Lehet, hogy ez a megoldás segített valamennyit a tisztaságban, de a mai mosóporok és mosógélek kellemes illatát biztosan nem produkálta.Kézzel mosás

 

Az első szappanok valószínűleg hamuból, valamint növényi és állati olajok keverékéből készültek, és az időszámításunk szerinti 2. században már biztosan előállították, és ruhák tisztítására is használták őket – ez már egy kicsit kellemesebb elődje lehetett mai mosóporoknak. Ezt követően hosszú évszázadokon át a szappanok jeleskedtek a ruhatisztításban, de a tömeges használata mégis csak a 18. században kezdődött (a nehéz előállítási folyamat miatt). Persze még a szappanok sem adták meg a mai mosóporoktól elvárható kényelmet – főleg, hogy akkoriban még mosógépek sem voltak, így nehéz fizikai munkának számított a mosás.

 

(Kép forrása: www.glitterd.blogspot.com)

A mai értelemben vett mosóporok kialakulására egészen a 20. századig kellett várni – és érdekes mód nem a kényelem iránti igény vitt el a modern mosóporok kialakulásának irányába, hanem a kényszer: a háborúkban nehezen lehetett hozzájutni a szappan alapanyagaihoz, így más megoldás után kellett nézni. A szintetikus mosóporok kialakulása után pedig már sosem nyerte vissza a szappan a mosásban betöltött egyeduralmát – a mosás történetére ezután a mosógépek és a modern mosóporok terjedése volt a jellemző. A mosóporok fejlődése pedig még ma is tart, a gyártók sorra rukkolnak elő a különféle újdonságaikkal, amelyek még tökéletesebbé és egyszerűbbé teszik a mosás folyamatát.


A mosóporok és mosógélek jövője

Nagyon gyors a mosóporok és mosógélek fejlődése, így nehéz lenne megmondani azt, hogy vajon 50 vagy 100 év múlva mivel és hogyan tisztítjuk majd a ruháinkat. A jelen és a közeljövő tendenciáiról azonban van némi fogalmunk. Az egyik fontos irány a termékek specializálódása, és az egyre többféle igénynek és elvárásnak történő megfelelés. Például vannak már olyan öblítővel kombinált mosóporok, amelyek azokat az embereket célozzák meg, akik anélkül szeretnének extra lágy és finom illatú ruhát, hogy külön öblítőt kellene vásárolniuk. Napjainkban a környezettudatosság is egyre fontosabb szempont, várhatóan előbb-utóbb a ma még sok szintetikus anyagot tartalmazó mosóporok is egyre inkább környezetkímélőek lesznek.


A mosóporok összetevői

A mai mosóporoknak sokféle elvárásnak kell megfelelniük: hatékonynak kell lenniük a folttisztításban, kímélniük kell a textíliák anyagszerkezetét és színeit, lággyá kell varázsolniuk a ruhákat, és finom illattal kell bevonni őket. Nem egyszerű megfelelni ezeknek az elvárásoknak, a gyártók mindet megtesznek annak érdekében, hogy jobbnál jobb minőséget tudjanak piacra dobni. Na de hogyan is érik el mindezt?

A mosóporok tisztítóhatása főként a bennük lévő enzimeknek köszönhető: ezek hatékonyan távolítják el a különféle szennyeződéseket. A gyártók többféle enzimet is teszek egy mosóporba, mert mindegyik típus más-más szennyeződés esetén hatékony. Így a végeredmény sokszor egy széles spektrumú, univerzális mosópor. A mosóporok további összetevői:

Felületaktív anyagok: a mosóporokhoz adott felületaktív anyagok megkötik, és könnyebben eltávolíthatóvá teszik a szennyeződéseket.

Fehérítőanyagok: a fehér ruhákhoz ajánlott mosóporok összetevője, amely kémiai úton fehéríti a textíliákat. A fehérítőanyagok lehetnek optikai fehérítők, vagy pedig peroxidok, mindkettő szerves vegyület.

Színvédő anyagok: a színes ruhákhoz ajánlott mosóporok adalékanyagai, amelyek különböző – mosópor gyártónként eltérő – összetételű kémiai agyagokból állnak.

Celluláz: a mosóporokban található celluláz megakadályozza a ruhák bolyhosodását, ezzel pedig simává és kellemes tapintásúvá teszi őket.

Foszfát: a mosóporok ezen adalékanyaga lágyabbá teszi a vizet.

 

Mosópor összetétele

 

A mosóporok összetevői között sajnos sok a szintetikus, kémiai anyag, amelyek a vízbe jutva negatív hatást fejtenek ki környezetük épségére. Reményeink szerint a következő egy-két évtizedben egyre inkább környezetkímélőbb mosóporokkal állnak elő a gyártók. Már ma is vannak erre utaló jelek: a márkás mosóporok gyártói már most is némileg jobban odafigyelnek a környezetvédelemre és a társadalmi felelősségvállalásra.

(Kép forrása: http://www.elixirnet.hu)


Mosópor allergia

A mai mosóporok nagyon hatékonyak a folttisztításban, miközben kíméletesen bánnak a ruhákkal. Mindezen hatások eléréséért azonban többféle vegyi anyagot is tartalmaznak, ezt viszont az emberek egy része nem tolerálja jól. Napjaink stresszes életmódja, a félkész egészségtelen ételek, a szennyezett levegő mind-mind károsítja immunrendszerünket, és egyre több az allergiás megbetegedés is. A mosóporok összetevői között vannak allergizáló hatásúak is, amelyek az arra érzékeny egyéneknél bőrpírt, kiütéseket, és viszketést is okozhatnak. Ha nem biztos benne, mi okozza tüneteit, keressen fel egy bőrgyógyászt, aki javasolhatja az allergia vizsgálatot, illetve helyi, tüneti kezelést javasol a probléma megszüntetésére. Ha kiderül, hogy tényleg okozhatja a mosópor a problémákat, akkor első körben érdemes megpróbálni a mosógéleket. Ezek sokkal jobban feloldódnak, és kevésbé hajlamosak mosószermaradványokat hagyni maguk után a textilszálakon. Ha a mosógélek sem válnak be, akkor lehet, hogy érdemes némi kompromisszumot kötni, és megpróbálkozni a mosódióval. Ez tulajdonképpen egy ecetes illatú, tisztító hatással rendelkező növény, amit gépi mosáshoz is lehet használni, ugyanakkor hatékonysága jóval elmarad a hagyományos mosóporokétól.


Mosópor márkák

Ariel mosóporok

Ariel mosóporok: Az Ariel az egyik csúcsmárka a mosóporok piacán, a Procter&Gamble népszerű termékcsaládja már 15 évnél is régebben van jelen a piacon - a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mindig megújulva. Az Ariel mosóporok és mosógélek tisztítóereje nagyon jó, a mindennapi szennyeződések mellett a masszívabb foltokkal is jó eséllyel megbirkóznak. Az Ariel mosóporok emellett kímélik a ruhákat, azok hosszantartó használat mellett is megőrzik eredeti szépségüket, ráadásul üde illatot is kölcsönöznek az öltözékeknek.

Biopon mosóporok

Biopon mosóporok: A Biopon márka mosóporainak sikere több évtizede tart hazánkban: 1967-be találhattunk először Biopont a boltok polcain, bár akkor még nem mosóport, hanem áztatóport, ami nagyon hamar népszerű lett. A Biopon mosóporok titka valószínűleg a folyamatos megújulás, aminek köszönhetően ma már nagyon jó folttisztító hatással rendelkezek a Biopon mosóporai. Időközben pedig a márka sikeresen bevezette a mosógéleket is, legújabban pedig vasaláskönnyítő adalékanyagokat (szálkisimító gyöngyöket) is adnak mosóporaikhoz.

Bonux mosóporok

Bonux mosóporok: A Bonux mosóporai és mosógélei szinte mindenki számára elérhető árfekvésűek, ugyanakkor mégis jó a folttisztító képességük. A Procter&Gamble cégóriás kedvező áron beszerezhető mosópor márkája amellett, hogy meglepő tisztaságot ad a ruháknak, még speciális illatformulákkal is áthatja a különböző textileket, amelyek így sokáig őrzik a mosás frissességét.

Dosia mosóporok

Dosia mosóporok: ha nem szeretne sokat költeni mosóporra, viszont ragaszkodik a stabil, megbízható tisztítóerőhöz, akkor a Dosia mosóporokban nem kell csalódnia. A Dosia mosóporok gyártója a nemzetközi Reckitt Benckiser, amelynek termékei a világ 180 országában kaphatók. A mosóporok mellett pedig már a kényelmesen adagolható Dosia mosógélek közül is választhatunk.

Persil mosóporok

Persil mosóporok: A Persil a csúcsminőséget képviseli a mosóporok és a mosógélek piacán: magasabb árfekvése kényelmes, igényes ruhamosást, és újnak tűnő, friss illatú ruhákat eredményez. A Persil mosóporok nemhogy csak nem károsítják a textíliák anyagát, hanem még kifejezett ápoló hatást is gyakorolnak rájuk. A Persil mosóporok gyártója a Henkel, a cégóriás a 20. század elejétől kezdve fejleszti folyamatosan mosópor márkáját, aminek meg is lett az eredménye: a Persil 2010-ben megkapta a legigényesebb márkáknak kijáró Superbrands minősítést.

Tomi mosóporok

Tomi mosóporok: A Tomi mosóporok és mosógélek sok háziasszony kedvencéve váltak az évek során: megbízható minőségűek, hatékonyan eltávolítják a foltokat, megőrzik a fehér és a színes ruhák színeit, valamint finom illattal látják el a kelméket. A stabil minőség a sok évre visszanyúló tapasztalatnak és az állandó fejlesztéseknek köszönhető.

Vissza a mosóporokhozTermék kategóriáklogo